Elev / Lærling

Som elev eller lærling er der mange ting at tage stilling til.

Måske er det dit første "rigtige" arbejde og så kan det virke meget uoverskueligt hvilke rettigheder og pligter du har i dit uddannelsesforløb.

Helt kort kan man sige, at alle elevers rettigheder og pligter gennem deres læretid er beskrevet 2 steder:

  • Lov om erhvervsuddannelser: Denne lov fotæller bl.a. noget om hvad din uddannelsesaftale skal indeholde af oplysninger. Hvad uddannelsen som minimum skal indeholde, tilskudsregler mv. Denne lov er gældende for alle elever, der er i gang med en erhvervsuddannelse.
  • Overenskomsten der er gældende på området: Fortæller hvor meget du må arbejde, hvornår du må arbejde, hvad du skal have i løn og tillæg, hvornår du skal stige i løn, hvor meget ferie du må holde og hvad du skal have i feriepenge og meget mere. Hvis du f.eks. skal være dyrepasser, og er i praktik i en virksomhed uden overenskomst, vil det være Jordbrugsoverenskomsten (mellem 3F og GLS-A) der gælder for dig.

 

Hvorfor skal jeg vælge 3F som min fagforening?

3F sidder i de faglige udvalg for de uddannelser hvor 3F tegner overenskomst for elever. Det betyder, at 3F er med til at skabe uddannelserne under 3Fs overenskomster.

Hvad skal jeg bruge en fagforening til?

Desværre bliver alt for mange elever snydt i løbet af deres læretid. Det kan være meget svært at klare det hvis man står helt alene. Med en fagforening i ryggen er der langt større chance for, at du får det du har ret til.

 

 
id-5