Er du OK?

Hvad er den lovfastsatte mindsteløn til voksne arbejdere i Danmark?
(svaret står nederst på siden, hvis du vil snyde)

Overenskomster er vigtige. Vigtigere end mange går og tror til daglig.

Løn, barsel, pension, ekstra feriedage, efteruddannelse, overarbejdsbetaling, ekstra for natarbejde og meget meget mere. Altsammen er noget, der er beskrevet i den overenskomst, der er indgået mellem din arbejdsgiver og den fagforening, der forhandler på det område, du arbejder inden for.

Det betyder samtidig, at hvis der ikke er nogen overenskomst på din arbejdsplads, gælder kun det, du kan blive enig med din chef om. Så hvis du har underskrevet en kontrakt, der ikke siger noget om overarbejde og søndagsbetaling, får du faktisk ikke noget ekstra for det. Det samme gør sig gældende, hvis du arbejder om natten.

Jamen, jeg kan sagtens finde ud af at forhandle en god løn selv!

Det er jo rigtig godt for dig, og det er der ingen, der vil forhindre dig i. Det er bare ikke alle, der kan det.

Især i pressede tider vil arbejdsgiverne forsøge sig med at sætte lønninger ned og arbejdstiden op for at spare penge. Den slags løndumping sikrer overenskomsterne imod.

Derfor er overenskomster meget vigtige for dig på det danske arbejdsmarked. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt er organiseret i den fagforening, der forhandler din overenskomst. Jo flere der står samlet, når overenskomsten skal forhandles, jo stærkere står fagforeningens forhandlere.

Det er overenskomster, der sikrer og forbedrer forholdene for arbejdere i Danmark. Det er IKKE lovgivningen.

 

 

Den lovfastsatte mindsteløn til voksne arbejdere i Danmark?
Det er faktisk 0 (nul) kroner. Der findes IKKE en mindsteløn i Danmark. Det findes udelukkende i de gældende overenskomster!

 

 
id-5